Lødingen Kirkelige Fellesråd
Arkiv

Nettsida vår forandrer seg i takt med kirkeåret. Går du i gudstjeneste vet du at de liturgiske klærne til presten ser forskjellige ut, alt etter den dagen det er i kirkeåret.

Grønn er den vanlige fargen, og er standardfarge for denne nettsiden. Når det ikke er fest, fast eller annen spesiell tid i kirken. Den er likevel ikke uten betydning. Grønn er fargen for vekst.

Lilla. Vi bruker lille i kirken som botsfargen. Den er brukt i tider der fokus går på livet vårt, og den delen av livet som vi ser vi kommer for kort. Hos oss bruker vi lille fargen i fastetiden før påske, Bots- og bededag, og i advent. Fargen også brukes i sorg.

Rød. Denne fargen symboliserer både Den hellige Ånd og blod. Dermed brukes det i Pinse, når kirken feirer den Den hellige Ånds komme, men også på kirkedagene etter helgene som ble drept for sin tro – martyrene.

Hvit eller gult. Denne fargen brukes til fest! Derfor er det denne fargen du ser i kirken, og på disse sidene når det er jul eller påske, også Alle helgens og en del andre spesielle dager i kirkeåret.

Blå er ikke godkjent som liturgisk farge, men brukes en del plasser i verden etter lokalt skikk. Den er tilegnet Jomfru Maria. Vi tar kunstnerisk frihet og benytter den til Maria Budskapsdag.

Svart er ikke brukt i Den norske kirke, men brukes i Den katolske kirke som et alternativ til lille i forbindelse med døden (til forskjell fra botsfargen i Advent og Fastetiden). Vi bruker denne fargen på nettstedet langfredag.

Du kan lese mer om kirkefargene her.

288 total views, 1 views today